180° – két kép Balatonfüreden…

180° – két kép Balatonfüreden…

Igazából teszteltem egy panoráma technikát és emiatt készítettem 180°-os panorámákat.

Ez azt jelenti, hogy a látószög olyan, mintha egy (ekv.)13 mm-es optikával fényképeztünk volna, csak éppen a torzítás jóval kisebb annál – vagy inkább azt mondom másmilyen. A perspektíva is inkább a használt optika eredeti perspektívájára hasonlít. Érdekes dolog ez…

Az első kép Balatonfüreden a parton készült, elég ismert helyszín – sok rendezvény van itt szezonban.  27 db álló képből van összerakva és semmilyen illesztési hiba nem található még a 80 megapixel felbontású eredeti képen sem.

pano_part3_resize

A másikat a Polgármesteri hivatalnál készítettem. Itt aki régen járt, annak sok újdonság fedezhető fel a képen. Kis körforgalom épült az Arácsi u. -Ady E. u.  és Kossuth u. kereszteződésben, új épületek balra  és a hivatal előtti terecske is megszépült.

16 db álló képből lett illesztve. A képekhez egy Canon 5D Mark II gépvázat és egy 40 mm-es fix Canon pancake optikát használtam + egy NodalNinja panorama fejet, ami a pontos illesztés lehetőségéért felelt.

pano_polgarmesterinel_resize

Elképzelhető, hogy sokan most felkiáltanak, hogy:  na de ilyet tudok én is a telefonommal! Őket ki kell ábrándítsam, sajnos csak hasonlót tudnak, azt is csak nagy jóindulattal :-).  A telefonok megközelítően sem tudnak ilyen pontos illesztést és persze képminőséget sem számtalan fizikai ok miatt…

 

M