Ben Spalding Londoni sztárséf gasztro estje Csopakon

Ben Spalding Londoni sztárséf gasztro estje Csopakon

A Globalista konyha (www.globalistakonyha.com) és a Szent Donát Birtok étterme   (www.szentdonat.hu) közös rendezvényén fényképeztem a minap. Ben Spalding londoni sztárséf főzött a megjelentek nagy megelégedésére 🙂

IMG_7932_resize

IMG_7933_csik_resize

montage_1_resize

De ki is Ben Spalding? 

IMG_8020_bw_resize

 

A fő rendező globalistakonyha oldaláról másolom az írást, amiből minden kiderül:

 

„A 27 éves Ben Splading Kentben él, szenvedélyesen szereti a főzést, két kisgyermekét és a house zenét.

 A világ legkíválóbb Michelin-csillagos éttermeiben tökéletesítette a mesterséget. Dolgozott a három csillagos Per Se étteremben New Yorkban, a szintén három csillagos Restaurant Gordon Ramsay-ben, az egy csillagos Restaurant 28+  a svédországi Göteborgban. Ben is hozzájárult ahhoz, hogy Gary Rhodes W1 ésL’Autre Pied étterme Michelin csillagot kapott 2008/2009-ben.

 A tapasztalatgyűjtés Ausztráliában a melbourne-i Vue de Monde étteremben folytatódott, de a sornak itt még nincs vége. Ben dolgozott a három csillagos The Fat Duck -ban (Heston Blumenthal), a két csillagos Le Manoir aux Quat’ Saisons -ban (Raymond Blanc), a két csillagos Capital Hotelben, a két csillagos Bagatelle-ben, Osloban és a 2 csillagos L’Enclume -ben.

 2011-ben visszatért Londonba, ahol Simon Rogan, két Michelin csillagos séffel megnyitották a Roganic éttermet, ahol Ben volt a főszakács, és ami rörtön nagy sikert aratott, és a megnyitása utáni első hat hónapban számos elismerő kritikát és díjat söpört be. Ezt követte egy izgalmas pozició a Ledburyétteremben, ahol Ben a menu fejlesztéséért és új ételek kitalálásáért volt felelős. Mindeközben megalapította a StrippedBack névre keresztelt Street Food projektjét szombatonként a Broadway Marketen.

 2012-ben hatalmas sikert aratott vendég séfként a londoni John Saltétteremben, ahol a várólista pillanatok alatt három és fél hónaposra duzzadt. Remek kritikákat kapott egyedi, fantáziadús alkotásaival. 2013 elején saját céget alapított, Creative Belly Limited néven, ahol főszerepet kap Ben izgalmas, művészi, kreatív munkássága, bármilyen eseményről is legyen szó.

 2015-ös tervei között szerepel, hogy London belvárosában megnyissa első saját  éttermét és befejezze első szakácskönyvét.”

 

Jó volt látni élőben, hogyan dolgozik egy ilyen kaliberű chef és azt is jó volt látni, hogy a sztárság ellenére mennyire közvetlen és barátságos. Ami szembeötlő volt, hogy nagyon-de-nagyon gyorsan dolgozik.

IMG_7966_hand_resize

Ahogy én kivettem a lényeget, ez amiatt van, mert nagyon frissen és pontosan olyan hőmérsékleten szereti a vendég elé tenni az ételt, ahogy Ő megálmodta és a legjobbnak találja. Ebben nem ismert tréfát, úgy pörgette a teljes csapatot lent a konyhában mint ahogy egy forma1-es kerékcserénél szoktuk látni.

IMG_8135_resize

Miközben fotóztam a rendezvényt és az ételeket külön-külön egy mobil stúdióban, lehetőségem volt megkóstolni néhányat ezekből a csodákból.

Csak kulcs szavakban tudom leírni, hogy milyen volt:  összhang, csípős, lágyan, utóíz, sima, friss, krémes, egyensúly, meghökkentő, roppanós, édes, selymes, színkavalkád, rusztikus, modern…

ÉLMÉNY volt! 🙂

IMG_8174_csik_resize

Mutatom az ételeket, bár nem mindet tudtam lefényképezni technikai okokból (nem ért időben a stúdióba – ami pl. olvadós vagy ilyesmi):

 

M